U vraagt zich zeker af, wat bedoelt hij met BPMN?

BPMN is een afkorting voor de benaming Business Process Model and Notation, het is de standaard die door elke grote multinational gebruikt wordt om hun bedrijfsprocessen in kaart te brengen. Het modelleren van uw bedrijfsprocessen middels de BPMN methode kunt u veel inzicht geven tot uw processen, zowel voor technische als niet-technische gebruikers, door een notatie te gebruiken die intuïtief aanvoelt voor niet-technische gebruikers, maar wel in staat stelt om complexe processen weer te geven. Door het invoeren van een standaard notatie kan elk persoon het proces begrijpen zonder in te leveren op de complexiteit van een proces.

De BPMN methode helpt bij het vinden van bottlenecks, waardoor er vervolgens onderzoek gedaan kan worden naar een verbeteroplossing. Het maken van een BPMN model kan heel simpel zijn of vrij complex. Daarom heb ik op een rij gezet welke levels van BPMN er zijn en welke het beste bij uw proces past;

Er zijn drie levels waarop een BPMN model gemodelleerd kan worden:

  • Process map; Een simpele vorm van het proces met een flow-chart van de activiteiten.
  • Process description; Een uitgebreidere vorm van een Process map, waarin ook de geassocieerde medewerkers aan het proces gekoppeld worden.
  • Process model; Dit is een gedetaileerde vorm van BPMN waarin een flow chart is opgesteld die vatbaar is voor verbetering en daarbij direct uitgevoerd zou kunnen worden door een tool of medewerker.

Wat betekenen de symbolen in een BPMN model?

Onderstaand ziet u een model van verschillende symbolen die toegevoegd kunnen worden in een BPMN model. Welke symbolen u gebruikt binnen een model ligt vooral aan de complexiteit van het proces zelf en hoe u hem zelf wilt maken. Over het algemeen zullen de symbolen start en einde gebruikt worden om aan te duiden wanneer een proces start en wanneer een proces voltooid is. Tussen de start en het einde komen vaak enkele taken voor die verschillende stappen binnen het proces aanduiden. Als er een ja of nee vraag is kan dat aangegeven worden met een gateway, waarmee u het proces in twee wegen kan splitsen. Al met al geven deze symbolen voldoende flexibiliteit om uw proces om te zetten in een prachtige BPMN notatie waardoor uw stakeholders meer inzicht krijgen in het proces.

BPMN notaties

Twee voorbeelden van een BPMN model

Het maken van een BPMN door middel van de verschillende symbolen kan zoals al eerder aangegeven op verschillende levels gemaakt worden. Hieronder heb ik twee voorbeelden van een uitgewerkte BPMN notatie. Het 1ste model geeft het proces aan van het beantwoorden van een klantvraag door een helpdeskmedewerker. Het 2de model geeft een proces weer dat het registreren het beheren en het goedkeuren van een project weergeeft.

Klantvraag beantwoorden

Geen misverstanden meer: BPMN zorgt voor overzicht - Prato

Goedkeuring project

BPMN 2.0 | Nimble

 

Het grootste verschil tussen de twee modellen is het gebruik van gateways. Binnen het 2de model worden veel beslissingen gemaakt om tot de goedkeuring van een project te komen. Terwijl er binnen het 1ste model enkel één beslissing gemaakt wordt over de bekendheid van gestelde klantvraag. Zoals u ziet heeft het aantal personen die betrokken zijn bij het proces ook impact op de grootte van het model. De grootte van het model hoeft echter geen impact te hebben op de complexiteit en u kunt zelf kiezen hoe uitgebreid het model wordt. Laat uw creativiteit zijn gang gaan op modelering en notatie van BPMN en dan kan het niet fout gaan.

Conclusie

Het maken van een BPMN model kan simpel of complex zijn en heeft als doel om meer duidelijkheid te geven over een proces. Het komt er op neer dat het een concept is waar iedereen mee uit de voeten kan en het is een echte gewoon doen model. Iedereen leer van het proces, soms ook de maker zelf. Hopelijk heeft deze blog u meer kennis gegeven over het maken van een BPMN model en kunt u nu zelf aan de slag met het maken van een BPMN model waarmee u uw medewerkers en/of stakeholders mee kunt imponeren.

 

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling

Mitchel Valk

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Aanbevolen blogs

Het is de start van een nieuw decennia, misschien wel de meest innoverende ooit! Er zijn voor het jaar 2020 veel nieuwe ideeën die de business op hun kop gaan zetten. Waar kan jouw business gebruik van maken en hoe zorg jij dat je boven de concurrentie staat? Door deze blog zal u goed voorbereidt

Lees meer...

Agile is een dynamische vorm van werken, met grote ogen voor innovatie is agile een combinatie van scrum en lean. Waarbij er in korte sprints worden gewerkt en de nadruk op korte termijn winsten liggen. Voor routine taken en processen is Agile geen gewenste toevoeging, maar bij de development en/of management teams is Agile een

Lees meer...

Get Energetic with Engetic!

Wij zijn er voor al uw ICT gerelateerde problemen.