Elk bedrijf heeft een website nodig. Voor een klant is het de visitekaart dat de kwaliteit en niveau van dienstverlening weergeeft. Als bedrijf wil je deze dan ook zo professioneel mogelijk presenteren. Echter hebben startende bedrijven die voor het eerst een website aanvragen vaak geen idee van de kosten die hieraan gekoppeld staan. In deze blog praten we over verschillende functies en prijzen die gehanteerd worden in de markt en door Engetic.

Wat voor prijs kan ik verwachten voor een website?

Een eenvoudige website kan al gemaakt worden voor €750,-. Wanneer je als klant hiervoor kiest, krijg je ook de kwaliteit die hieraan verbonden staat. Je kan hiervoor een kleinere website met een simpel template verwachten. Als klant wil je jezelf uniek maken tegenover je concurrentie, een website is hier een uitstekend middel voor. Om dit te realiseren kijk je dan al snel naar een professionele website. Hiervoor wordt een gemiddelde prijs van €2.500,- gevraagd, met een beginprijs van €1.500,-. Indien de website op maat gemaakt moet worden, wordt hier al snel gekeken naar een veel hogere vraagprijs van €3.000,- tot €5.000,-

Een goede voorbereiding is het halve werk

De prijs van de website kan dus al aardig variëren. Het gewenste ontwerp, complexiteit van de website en door wie je deze laat maken hebben allemaal invloed op hoe veel een website gaat kosten. Voordat je begint is het belangrijk jezelf de volgende vraag te stellen: Wat is het doel van je website?
Websites zijn er in alle soorten en maten. De partij die de website creëert kan lastig een inschatting geven van de prijs van een website zonder enige informatie. Hierdoor is het beter om hier van te voren over na de denken en in kaart te brengen wat je op je website wil en hoe dit er uit ziet. Zodra je al deze informatie deelt kan de prijs van jouw website veel accurater worden ingeschat.

Wat voor website moet ik kiezen?

Als je een startende ondernemer bent is het verstandig om een WordPress website aan te vragen, in plaats van te kiezen voor een op maat gemaakte website. Op WordPress gebaseerde websites zijn lager in eenmalige kosten, door te besparen met bijvoorbeeld een template of thema. Binnen WordPress zijn er echter nog een aantal opties voor ondernemers om uit te kiezen:

 • Template installeren
  Wanneer je niet zelf met WordPress aan de gang wilt gaan maar toch lage kosten wilt hebben, kan je hiervoor een website ontwikkelaar inschakelen. Hiervoor wordt meestal zo’n €500,- tot €1500,- gerekend.
 • Simpele WordPress website op maat
  Deze optie is voor een simpele maar gebruikersvriendelijke website met een mooi design. Hiervoor ligt de prijs tussen €1.250,- tot €3.000,-

Wil je een echte professionele website in plaats van een WordPress website, zul je al snel een groter team of bureau in moeten schakelen om je wensen tot een realiteit te brengen. Vaak wordt deze van de grond op gebouw met code. Kosten hiervoor zijn gemiddeld €2.500,- tot €5.000,-
Grotere bedrijven ervaren al vaak meer verkeer op hun websites en hebben belangrijke functies die noodzakelijk aanwezig moeten zijn. Hiervoor zijn grotere websites vaak handiger. Vanwege de grote van deze websites loopt de prijs ook al vaak stijl op. De startprijs voor een grote professionele website is vaak €5.000,- en kan makkelijk oplopen tot maar liefst €300.000,-.

Ik heb een website, wat nu?

Naast het feit dat een website bouwen initieel al geld kost, kunnen hier achteraf ook nog kosten aan verbonden zijn. Prijzen hiervoor kunnen enorm verschillen per leverancier en zelfs per klant, afhankelijk van wat je kiest om uit te besteden aan je webdeveloper. Maandelijkse kosten worden verstaan onder de volgende factoren:

 • Domeinregistratie;
  Dit zijn de kosten verbonden aan het registreren van je domein. Dit is uiteindelijk het URL dat te zien is in de taakbalk van je browser, waar je website op zal draaien en hoogstwaarschijnlijk ook hoe je website heet. Kosten hierin kunnen variëren. Voor startende bedrijven zullen deze niet hoog zijn, maar bedrijven zoals Google betalen hier een fortuin aan om te behouden.
 • Hosting;
  Dit zijn kosten gerelateerd aan het behouden van de online omgeving waar de website op draait. Normaliter is de prijs hiervan afhankelijk van de specificaties van de server die je aanschaft. Factoren zoals het aantal ram en verkeerslimieten zijn dus van belang op deze prijs.
 • Onderhoud;
  Onderhoud van een website kan zwaar verschillende tussen leveranciers. De mate van dienstverlening verschilt hier ook in. Wat vaak te zien is, is dat bedrijven een aantal pakketten aanbieden.
 • SSL certificaat;
  Met een certificaat wordt de website beveiligd. Niet alle website aanbieders rekenen dit meer als maandelijkse kosten. Vaak wordt dit samen genomen met de hosting. Toch zijn er een aantal aanbieders die dit toch als een aparte dienst zien en hier geld voor rekenen.

De complexiteit van een website bepaald dus de prijs om het te laten bouwen. Hiernaast bepaalt het ook de level van expertise die vereist is van de website bouwer. Hoe complexer de website, de meer ervaring de website bouwer met hebben. Het kan lastig zijn in de markt van websitebouwers om na te gaan wat een eerlijk tarief is om je opties te vergelijken met elkaar. Het uurtarief van een websitebouwer is gebaseerd op eerdere ervaring, kennis en eventuele overhead kosten die gemaakt kunnen worden.

Freelancer €35,- (beginnende freelancer) tot
€175,- (zeer ervaren freelancer) p/uur
Klein webdesign bureau €50,- tot €125,- p/uur
Groot ontwikkelingsbureau €75,- tot €250,- p/uur

 

Conclusie

Kort samen gevat, een website bouwen en onderhouden kost veel geld. Wij raden vanuit Engetic dan ook goed aan om goed na te vragen bij de verschillende partijen wat hun vraagprijzen zijn, en wat hun aanbieden qua maandelijkse kosten. De relatie tussen klanten en website aanbieder is crucial, aangezien hier maar één schakel tussen zit. Hiervoor een geinformeerde keuze maken, is dus van belang.

4.5 2 stemmen
Artikelbeoordeling

Tom Heijdenrijk

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Aanbevolen blogs

Designers, website eigenaren, website ontwikkelaars en vele andere hebben wel is van een design systeem gehoord. Ik was benieuwd wat een design systeem is dus vandaar deze design systeem voor beginners blog. We gaat het hebben over wat een design system is en wat er nou allemaal in een design systeem zit. Wat is een

Lees meer...

Binnen Engetic horen wij vaak de vraag hoe wij SEO toepassen op uw website. Dit is natuurlijk een van de belangrijkste elementen van een website, want waarom zou je een nieuwe website laten opzetten, als deze niet gevonden kan worden door uw doelgroep. In deze blog nemen wij u graag mee in ons proces, om

Lees meer...

Get Energetic with Engetic!

Wij zijn er voor al uw ICT gerelateerde problemen.